Een reisverzekering of een internationale ziektekostenverzekering?
Inhoudsopgave
Mensen die naar het buitenland vertrekken kunnen grofweg in twee categorieën worden ingedeeld.
- Tijdelijke reizigers - Hiermee bedoelen we mensen die hun vaste woon- en verblijfplaats in Nederland behouden en tijdelijk in het buitenland verblijven. Denk aan mensen die voor bepaalde tijd gaan reizen of vrijwilligerswerk doen. Of studenten, stagiairs en vakantiegangers.
- Emigranten en expats - Dit zijn mensen die zich in het buitenland gaan vestigen en daar hun leven gaan opbouwen. Denk aan mensen die naar het buitenland gaan voor werk, een partner, studie of emigratie.
Voor deze twee categorieën bestaan ook twee verschillende typen verzekeringen: reisverzekeringen en internationale ziektekostenverzekeringen. De uitgebreide reisverzekeringen die JoHo aanbiedt (zoals de Special ISIS, Working Nomad en Globetrotter) verschillen nogal van internationale ziektekostenverzekeringen. Welke verzekering voldoende dekking biedt is ook afhankelijk van uw voorkeuren. Hieronder een overzicht van de belangrijkste verschillen.
1.Preventieve medische zorg
Een reisverzekering dekt alleen spoedeisende medische zorg. Er wordt vanuit gegaan dat preventieve medische hulp, niet-spoedeisende zorg en bepaalde kosten zoals voor zwangerschap e.d. kunnen wachten totdat de 'reiziger' terug is in het woonland (Nederland).
Een internationale ziektekostenverzekering dekt deze kosten vaak wèl; voor de emigrant is het buitenland immers zijn woonland.
2.Bestaande aandoeningen
Bij een reisverzekering zijn bestaande aandoeningen en kwalen altijd uitgesloten. Er worden hierover geen vragen gesteld als u de verzekering aanvraagt.
Bij een internationale ziektekostenverzekering vindt medische beoordeling plaats. U dient bij het aanvragen vragen over uw gezondheid te beantwoorden. De verzekeraar beoordeelt op basis van de antwoorden of ze bestaande issues wel of niet willen verzekeren, mogelijk tegen een toeslag.
3.(Verplichte) repatriëring & langdurige zorg
Wanneer u langdurig medische hulp nodig heeft, of in geval van calamiteiten, zal de reisverzekeraar eerder besluiten dat u uw reis afbreekt en terugkeert naar Nederland voor verdere behandeling. Deze verplichte repatriëring betekent dat de dekking van de reisverzekering stopt, en u zich zal moeten inschrijven bij de gemeente en aanmelden voor een Nederlandse basiszorgverzekering om verzekerd te worden. Wellicht is dat een fijne gedachte als uw verblijf in het buitenland tijdelijk van aard is, maar dit kan vervelend zijn wanneer u een leven in het buitenland hebt opgebouwd en hier sociale of financiële verplichtingen hebt.
Een internationale ziektekostenverzekering biedt de mogelijkheid om langdurig of permanent in het buitenland verzekerd te blijven en zorg te gebruiken. Een internationale ziektekostenverzekering biedt meer keuzevrijheid als het gaat om waar u behandeld wordt.
4.Maximale looptijd en eindleeftijd van de verzekering
Looptijd:
-
Een reisverzekering heeft altijd een beperkte looptijd, variërend van enkele maanden tot 1 a 2 jaar*. Sommige speciale reisverzekeringen kunnen echter een looptijd hebben van vier of zelfs tien jaar.
-
Veel internationale ziektekostenverzekeringen kennen geen looptijdbeperking of hanteren een maximumleeftijd, meestal tussen de 65 en 72 jaar.
* Let op: sommige reisverzekeringen mogen na het einde van de looptijd weer opnieuw worden afgesloten. Lopende zaken en alles wat in de eerdere periode is gebeurd, worden dan echter uitgesloten. Het weer mogen aanvragen biedt dus minder zekerheid dan een verzekering met een lange looptijd.
Eindleeftijd:
Internationale ziektekostenverzekeringen kunnen tot op latere leeftijd (of zelfs onbeperkt) worden aangehouden.
5.Keuze voor behandellocatie en land van behandeling
Bij de reisverzekering zal een urgente behandeling plaatsvinden in het buitenland. En de verzekeraar kan besluiten tot terugkeer (verplichte repatriëring) naar Nederland als u langdurig of dure zorg nodig heeft. Niet-spoedeisende hulp is niet gedekt bij reisverzekeringen.
Met een internationale ziektekostenverzekering kunt u binnen de verzekerde regio kiezen waar u zich laat behandelen, zowel in uw woonland als in Nederland. Dit type verzekering biedt dus meer keuzemogelijkheid. Niet-spoedeisende en geplande zorg valt ook onder de dekking.